APFR Timisoara este recunoscuta la nivel national si international ca fiind primul ONG din Romania care a inaintat un proiect de lege in Parlament, concretizat prin Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, prima si singura asociatie din Romania care a infiintat o linie telefonica de interventiei in situatii de criza pentru femei victime ale violentei in familie si abuzului sexual, in judetul Timis, Regiunea Vest – Telefonul Albastru, primul ONG care a pus bazele unui program national acreditat de formare profesionalta a adultilor, introducand o noua ocupatie in Codul Ocupatiilor din Romania, cea de Manager (cod COR 112 029). In 2008 asociatiei i s-a acordat statutul de organizatie de utilitate publica, fiind prima organizatie din judetul Timis cu aceasta recunoaștere.
Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania (APFR Timisoara) s-a format in 1999 ca organizatie neguvernamentala (ONG) cu scopul de a educa intreaga societate prin promovarea unor politici afirmative si nondiscriminatorii pentru cresterea calitatii vietii femeii din Romania. In cei aproape 20 de ani de activitate, organizatia a devenit lider printre organizatiile de femei active in domeniul social precum si printre furnizorii de servicii de formare profesionala a adultilor, APFR Timisoara fiind furnizor autorizat de formare profesionala din 2007.
Activitatea organizatiei este structurata in 4 centre autonome, din care unul ocupandu-se exclusiv de formare profesionala pentru tineri si adulti. Pana in prezent, asociatia a coordonat peste 35 proiecte nationale avand peste 4.000 de beneficiari directi ai serviciilor de educatie si peste 14 proiecte internationale care au contribuit la dezvoltarea de noi produse si programe in domeniul egalitatii de sanse si de gen, evaluarii competentelor, educatiei grupurilor vulnerabile, antreprenoriatului si managementului.
In ultimii 8 ani de activitate au fost dezvoltate si implementate 4 programe majore de educatie care vizeaza instruirea unui numar de peste 2.500 de persoane. Astfel, in perioada 2010-2013, APFR Timisoara a dezvoltat programul national de formare pentru expertii mass-media in domeniul egalitatii de sanse si de gen cu scopul de a schimba atitudini si a reduce gradul de toleranta a actelor de discriminare de gen. Programul acreditat la nivel național pentru setul comun de competente, Competente sociale si civice, a instruit 336 de experti si operatori mass-media in cadrul unor seminarii si workshop-uri. In 2012, asociatia a deschis Scoala Nationala a Femeilor Manager, program specializat de formare profesionala a adultilor in domeniul managementului si antreprenoriatului prin intermediul caruia 1.200 de femei din Romania, cu studii superioare finalizate, active pe piata fortei de munca au obtinut o dubla specializare, una pentru ocupatia de Manager si alta pentru setul comun de competente, Competente antreprenoriale. Incepand cu 2015, peste 295 de femei din Romania au accesat noi oportunitati de formare profesionala si au parcurs cu succes programul de perfectionare pentru ocupatia de Director magazin si au realizat demersuri pentru ocuparea unei functii de conducere, inclusiv prin deschiderea unei noi afaceri. Pana in prezent, asociatia a oferit subventii pentru deschiderea de noi afaceri in mediul rural si/sau urban, acordate in urma competitiei planurilor de afaceri organizata anual. Incepand cu ianuarie 2018, APFR Timisoara administreaza subventiile pentru infiintarea a 40 de noi afaceri in Regiunea Vest si instruieste in domeniul antreprenoriatului peste 350 de persoane care doresc sa deschida o afacere non-agricola in mediul urban.
Alaturi de aceste produse, asociatia a dezvoltat primul program de evaluare a impactului serviciilor asupra beneficiarului, o constructie teoretica originala prin modul in care valorifica principiile practicii participative, educatiei non-formale si ale evaluarii de rezultat la nivelul sistemelor unice – modelul SEISS. Modelul are la baza cercetarile derulate de Dr. Psih. Adela Dinu (Director executiv APFR Timisoara, fondator Scoala Nationala a Femeilor Manager), aceasta fiind prima femeie din Europa care primeste premiul european Woman in Action acordat de European Movement International (EMI) si European Women’s Lobby (EWL) ca recunoastere pentru toate actiunile desfasurate la nivel national si european in promovarea drepturilor femeii, in cresterea calitatii vietii acestora prin educatie, aducand o contributie semnificativa in emanciparea a mii de femei din Romania si Europa.